2. Hvad er en fetich

2. Hvad er en fetich

Ordet Fetich stammer fra det franske ord fétiche, der igen stammer fra det portugisiske ord feitiço som betyder “fortryllet”. Dette ord stammer fra det latinske ord ”facticius” som betyder “kunstig” eller ”menneskeskabt”. (Det engelske ord ”Factory” stammer også fra dette latinske ord.)

En fetich er, i en religiøs sammenhæng, en form for stærk amulet, gudefigur eller åndefigur som tillægges overnaturlige kræfter og dyrkes.


Seksuel fetichisme er en seksuel tiltrækning til et ikke-levende objekt eller en kropsdel der ikke er kønsorganerne.


WHO definerer en fetich som en afhængighed af et ikke-levende objekt som en stimulans til seksuel ophidselse og seksuel tilfredsstillelse. Mange feticher er forlængelser af den menneskelige krop, såsom tøj eller fodtøj. Andre almindelige eksempler er karakteriseret ved en bestemt tekstur såsom gummi, plastik eller læder. Fetichobjekter varierer i deres betydning for individet. I nogle tilfælde tjener de blot til at øge den seksuelle ophidselse opnået på almindelige måder (f.eks. at lade partneren bære en bestemt beklædningsgenstand).

 

I det følgende beskrives en seksuel fetich for lethedens skyld, bare som en ”fetich”.

En person der har en fetich kaldes en fetichist. Personer der dyrker bestemte feticher, har nogle gange deres eget kaldenavn. For eksempel er der nogle gummi-fetichister, der kalder sig selv “Rubberister”.


En fetich kan betragtes som en ikke-patologisk hjælp til seksuel spænding eller som en mental lidelse, hvis den forårsager betydelig psykosocial nød for personen eller har skadelige virkninger for vigtige områder af deres liv

Seksuel ophidselse fra en bestemt kropsdel, der ikke er kønsorganerne, kan yderligere klassificeres som partialisme.

Nogle feticher er lettere forståelige, mens andre er genstande, der slet ikke virker seksuelt eller sættes i forbindelse med noget seksuelt af andre mennesker.


(Wikipedia, Seksuel fetichisme) samt (WHO / ICD-10 2016)

Ordet Fetich anvendes nu også af mange, som slang for noget de går helt vildt meget op i. ”Fetich” bruges også i flæng som beskrivelse af fx BDSM-aktiviteter og andre seksuelle lyster, som egentligt ikke er en fetich, men reelt er mere en “kink” eller modebetonet.


Stavemåden “fetich” er den danske måde at skrive ordet på. På engelsk skrives det ”fetish”.


En seksuel fetich hører under begrebet parafili. Mere om parafilier senere.


I vildrede om hvad en “FETICH” er

Afhængigt af hvem man spørger er der forskellige opfattelser af hvad en fetich er. Jeg har i mange år holdt mig til denne korte definition “En seksuel tiltrækning til et ikke-levende objekt eller en kropsdel der ikke er kønsorganerne”. Ud fra den definition er ting der lever og for eksempel situationer altså ikke en fetich. Men nogle har en fetich for bier eller biller. Hvad så med dem? Hvad med dem der tænder specifik på dværge eller kæmpe store mennesker? Hvad med dem der tænder på tanken om at ryge i helvede eller blive smurt ind i mad? Hvad så med dem?


F65.1

Jeg tænker, at en forklaring skal findes i de offentlige klassifikationssystemer for sygdomme og mentale forstyrrelser, eksempelvis ICD-10 fra WHO. Deres definition har jeg allerede nævnt i dette kapitel. Hvis man læser videre i sektion F65 (Seksuelle afvigelser), ser man blandt andet at fx sadomasochisme har deres egen sektion. Det samme har Voyeurisme og Ekshibitionisme. Afslutningsvis er der en sektion til “alt det andet” (F65.8) og én til det man ikke ved hvad man skal gøre af.  (F65.9). I netop F65.8 bliver mange forskellige handlinger, aktiviteter placeret. For eksempel at gnubbe sig op af andre i bussen, telefonstønnere, sex i det fri og kvælning. Tiltrækning til dyr er også placeret her. Så en god stor “catch-all”. En sektion der fanger alt det som ikke har med “ikke-levende objekter” eller kropsdele der ikke er kønsorganerne at gøre. ICD-10 har været i brug i mange år nu, blev afløst af ICD-11 i starten af 2022. Dog har mange lande ikke taget den nye version i brug endnu. Så måske derfor har, blandt andet jeg selv, hængt fast i at levende ting, situationer og handlinger er noget andet end en fetich (som i mine øjne var F65.1).

I den nye version af ICD er fetich, fetichistisk transvestisme  og SM fjernet. og Vupti, så blev 150 millioner mennesker raske fra den ene dag til den anden. Det er selvfølgelig sagt med et smil 😉


Det vender vi tilbage til.


Her er et par andre definitioner:

En seksuel fetich defineres typisk som en intens interesse i en genstand, en kropsdel eller et scenarie, der ikke betragtes som traditionelt seksuelt. Det er med andre ord noget, som nogen bliver seksuelt ophidset af, og som falder uden for “normal” seksuel adfærd.

 

En fetich er defineret som “en unormalt stærk fiksering med et ikke-menneskeligt objekt, aktivitet eller situation” Med andre ord er det en intens interesse for noget, der ikke traditionelt betragtes som seksuelt.

 

Tid til en ny definition?

Jeg tænker at tiden er inde til at JEG laver MIN egen definition – den kommer her når den er færdig.


Men mon ikke det bliver noget tæt på dette, som stadig er “work in progress”:


En fetich er et stærkt følelsesmæssigt og seksuelt begær for et objekt, et materiale, en handling, en situation eller en kropsdel der ikke er kønsorganerne. Det betyder typisk, at noget skal være til stede for at udløse seksuel tilfredsstillelse.

 

Del denne side