3. Parafili

3. Parafili

På engelsk ”Paraphilia”. Ordet stammer fra de oldgræske ord ”para” der betyder ”ovenover”, ”hinsides”, ”ved siden af” og ”-philia” der betyder ”venskab” eller ”kærlighed”

Ordet parafili bruges som en overordnet sexologisk og psykologisk betegnelse, der beskriver seksuel drift forbundet med særlige objekter, situationer eller individer. Specielt dem som kan forstyrre muligheden for gensidig kærlighed.

Parafili blev tidligere også kaldet for perversioner. Et ord man brugte til at beskrive seksuel adfærd og lyster der afveg fra ”normalen”. Der er ikke enighed om hvad der er normalt, hvad der ”bare” er kinks (speciel seksuel smag) og hvad der er parafili. Engang var onani og analsex også anset for at være seksuelle afvigelser. Men de er i dag anset for at være ret normale hos de fleste. Altså kan og vil ”normen” ændre sig over tid.

I den nyeste version af den amerikanske diagnosemanual for psykiske forstyrrelser, Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders Version 5 (DSM-5), tilføjes en adskillelse mellem parafilier og parafile forstyrrelser, idet det hedder at parafilier ikke kræver eller retfærdiggør psykiatrisk behandling i sig selv. Samtidigt defineres en parafil forstyrrelse som “en parafili, der for øjeblikket forårsager angst/nød eller forringelse for individet eller en parafili, hvis tilfredshed har medført personskader, eller risiko for at skade andre.

Eksempler på andre parafilier

Voyeurisme: Opstemthed ved at se på andre, især seksuelle aktiviteter

Exhibitionisme: Opstemthed ved at blotte sine kønsorganer offentligt eller over for intetanende fremmede.

Sadomasochisme: Opstemthed ved påføring af smerte eller ydmygelse. Hos personener der foretrækker at være modtager af sådan stimulering, kaldes dette masochisme; hos “udbyderen”, sadisme. Ofte opnår en person seksuel ophidselse fra både sadistiske og masochistiske aktiviteter.

(Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders)

Del denne side